Project Description

UTT  raktárcsarnok, Biatorbágy, 2016

Az UTT raktárcsarnok épület mintegy 12.000 m²-es logisztikai létesítmény, monolit és előregyártott vasbeton vázszerkezettel, melynek gyártmánytervezését és a monolit szerkezetek tervezését végezte a Plan31 Mérnök Kft.

A meredek lejtésű területre egy 3 hajós, északi irányban bővíthető raktárcsarnok épült. Ehhez szerkezetkettőzéses dilatációval csatlakozik egy targoncatöltő épület és egy iroda, öltöző blokk. A csarnok keresztirányú rasztere 3 x 28,2 m. Hosszirányú rasztere 11 x 6 + 2 x 4,35 + 11 x 6m. Így az épület alaprajzi befoglaló mérete a raszterben mérve 84,60 x 140,70 m.  Az iroda, öltöző épület kétszintes. A -1 szint a -3,85 m-en található, a földszint a ±0,00. Az attika magassága +5,00 m. Hosszirányú rasztermérete 3 x 6m, amely egy kb. 2,58 m-ről szűkülő trapéz alaprajzú, konzolos résszel épül a csarnok, ill. a targoncatöltő mellé. A keresztirányú raszter 2 x 5,08 m, melyhez 3,54 m távolsággal csatlakozik az előtetőt tartó oszlopsor.

A csarnokok, a targoncatöltő és az iroda, öltöző pillérei előregyártott vasbeton oszlopok, melyek az alaptestekbe vannak befogva. A csarnok közbenső pilléreinek mérete 70 x 70 cm, a szélső sori pillérek mérete 60 x 60 cm, a végfali pillérek mérete pedig 40 x 60 cm. A targoncatöltő pilléreinek mérete 60 x 60 cm. 45 x 45 cm-es pillérei vannak az iroda, öltöző épületnek is a -1 szinten. A földszinti pillérek, valamint az előtetőt tartó pillérek kör keresztmetszetűek 45 cm átmérővel.  A csarnok tetőszerkezetet tartó pillérek felső vége villás kialakítású, ezekbe a villákba ülnek be a szelemenek, ill. a főtartók. A pillérek alsó vége a kelyhekkel azonos módon fogazott kialakítású.

Ezen a csarnokon rövid főtartós vasbeton szerkezeti csontvázat alkalmaztunk, azaz a 12(18) x 28,2 m-es alapraszter rövidebb, 12(18) m-es vonalára kerültek a főtartók (TP120/50-ITP125/60), a 28,2 m-es irányában 6,00 m-es osztással a szelemenek (TS133/50).

Az iroda, öltöző épület mindkét födémje harántirányú (számozott tengely irányú) gerendákra támaszkodó, többtámaszú, 20 cm vastag vasbeton lemez, melynek alsó zsaluzatát, ill. vasalását felülbordás AFB kéregpanelek biztosítják. A 3 karú lépcső monolit vasbeton szerkezet.

A tervezés során először a 3D modellt készítettük el a teljes vasbeton vázról,  hogy még a részletes gyártmánytervek készítése előtt ezt a tervező/kivitelező partnerek rendelkezésére tudjuk bocsátani. A modellkészítéssel egyidejűleg elkészítettük a statikai számítást is. Ezután kezdődhetett a feldolgozás, a vb elemekről – kelyhek, pillérek, közbenső födém, tetőfödém gerendák, lábazati elemek, dokkolók, tűzfalak, lépcsők, konzolok, szerelvények, stb- kiosztási (elnevezési) tervek készültek, majd az egyes elemekről zsaluzási és vasalási tervek születtek.

Axonometria

A projektben használt tipikus elemek

Pillér keresztmetszet

Főtartó keresztmetszet

Szelemen keresztmetszet

Fotó galéria