Project Description

Valeo gyártócsarnok, Veszprém, 2017

Az Valeo gyártócsarnok mintegy ~14.000 m²-es ipari létesítmény, monolit és előregyártott vasbeton vázszerkezettel, melynek gyártmánytervezését végezte a Plan31 Mérnök Kft.

Az épület alaprajzi mérete raszterekben mérve 96×141 m. Az épület egy részén pince szint készült monolit vasbeton szerkezettel, a földszinti rész egy része nagy belmagasságú csarnok, másik része közbenső födémmel tagolt irodarész. Az épület négy hajóból áll, melyek fesztávolsága 24m, a keretállások távolsága 6m. A jellemző pillér méret 60×60 cm. Az épület két oldalán „L” alakban közbenső födémmel ellátott rész készült, előregyártott elemekből felépülő a teherhordó szerkezettel. A pillérkonzolokra támaszkodnak az feszített födémgerendák(60x80cm keresztmetszeti mérettel), melyekre 32cm magas körüreges födémpanelek kerültek, 8cm vastag felbeton réteggel ellátva. Az épületben rövid főtartós vasbeton szerkezeti rendszert alkalmaztunk, azaz a 12×24 m-es alapraszter rövidebb, 12m-es vonalára kerültek a főtartók (TP 120/50), a 24m-es irányában 6,00m-es osztással a szelemenek (TS 129/60). A közbenső födémmel ellátott rész felet a sűrűbb pillér raszter(12x12m) miatt a szelemenek hossza is rövidebb, 12m-es(FTR70).

A tervezés során először a 3D modellt készítettük el a teljes vasbeton vázról,  hogy még a részletes gyártmánytervek készítése előtt ezt a tervező/kivitelező partnerek rendelkezésére tudjuk bocsátani. A modellkészítéssel egyidejűleg elkészítettük a statikai számítást is. Ezután kezdődhetett a feldolgozás, a vb elemekről – kelyhek, pillérek, közbenső födém, tetőfödém gerendák, lábazati elemek, dokkolók, konzolok, szerelvények, stb- kiosztási (elnevezési) tervek készültek, majd az egyes elemekről zsaluzási és vasalási tervek születtek.

Axonometria

A projektben használt tipikus elemek

Pillér keresztmetszet

Főtartó keresztmetszet

Szelemen keresztmetszet

Fotó galéria