Project Description

Ikea bútoráruház, Soroksár, 2016

Az Ikea bútoráruház Soroksári egysége mintegy ~22.000 m²-es létesítmény, előregyártott vasbeton vázszerkezettel, melynek gyártmánytervezését végezte a Plan31 Mérnök Kft.

Az épület térszín feletti szerkezete előregyártott vasbeton vázszerkezet. Ezt helyenként kiegészítik monolit vasbeton liftaknák, lépcsőházak, tűzszakasz határoló falak.  A teherhordó szerkezetek rendszere az alábbi: a cölöpfejekbe befogott kehelyalapokba kerültek az 50 x 50 cm-es vasbeton pillérek. A pillérek egy- vagy kétszintesek, attól függően, hogy a ritkított emeleti raszterpontokban helyezkednek-e el, vagy nem. A közbenső födémmel ellátott területeken minden harmadik rasztervonalra illeszkedő pillér kétszintes, a közöttük lévő két rasztervonalon elhelyezkedő pillérek csak egyszintesek. A földszinten 8 x 16 méteres pillér rasztert alkalmaztunk, míg az emeleten és a nagy belmagasságú, egyszintes magasraktár területén 24 x 16 méterest. A pillérekhez kapcsolódnak a falváz pillérek, melyek a közbenső födém nélküli területen a homlokzatokon épülnek. Keresztmetszetük 30 x 50 cm, elhelyezési távolságuk egymástól vagy az elsődleges pillérektől 8,0 méter.

A pillérekre vagy azok rövidkonzoljaira 16 méter fesztávú feszített vasbeton közbenső födémgerendák ülnek fel. A födémgerendák (TP74/120) vagy téglalap (50x120cm) keresztmetszetűek.  Ezekre ülnek fel az előregyártott körüreges feszített vasbeton pallók, 8 méteres (néhány helyen 10m-es) fesztávval, 25 cm-es magassággal. A pallókra 7cm vastag vasalt felbetonréteg kerül.

Ezen a csarnokon rövid főtartós vasbeton szerkezeti csontvázat alkalmaztunk, azaz a 16×24 m-es alapraszter rövidebb, 16 m-es vonalára kerültek a főtartók (ITP144/60), a 24 m-es irányában 5,33 m-es osztással a szelemenek (TP120/50).

A tervezés során először a 3D modellt készítettük el a teljes vasbeton vázról,  hogy még a részletes gyártmánytervek készítése előtt ezt a tervező/kivitelező partnerek rendelkezésére tudjuk bocsátani. A modellkészítéssel egyidejűleg elkészítettük a statikai számítást is. Ez egyrészt a feszített vasalású gerendák méretezéséből állt, az épületben nagy fesztávolságú gerendák találhatóak. Fontos számunkra, hogy takarékos szelvénnyel, gazdaságos méretekkel dolgozzunk.

Ezután kezdődhetett a feldolgozás, a vb elemekről – kelyhek, pillérek, közbenső födém, tetőfödém gerendák, lábazati elemek, dokkolók, tűzfalak, lépcsők, konzolok, szerelvények, stb- kiosztási (elnevezési) tervek készültek, majd az egyes elemekről zsaluzási és vasalási tervek születtek.

Axonometria

A projektben használt tipikus elemek

Pillér keresztmetszet

Főtartó keresztmetszet

Szelemen keresztmetszet

Fotó galéria