Project Description

Eastgate „C”csarnok, Fót, 2019

Az Eastgate „C” épület mintegy ~16.000 m²-es logisztikai létesítmény, előregyártott vasbeton vázszerkezettel, melynek gyártmánytervezését végezte a Plan31 Mérnök Kft.

Az épület egy már meglévő logisztikai csarnok(raktár) bővítéseként jött létre, két egymáshoz hasonló dilatációs egységből áll. Alaprajzilag viszonylag egyszerű téglalap formájú épületről van szó, területe nagy részén raktárcsarnok funkcióval. Ennek megfelelően számos dokkoló egység található az épületben az áruszállító kamionok fogadására. Továbbá irodák és szociális helyiségek is kialakításra kerültek, két közbenső szinten elhelyezve az épületben. A közbenső födémek gerendák és körüreges pallók segítségével készültek. Az épületre körben hőszigetelt vasbeton szendvics lábazati panelek kerültek.

Ezen a csarnokon rövid főtartós vasbeton szerkezeti csontvázat alkalmaztunk, azaz a 12×26 m-es alapraszter rövidebb, 12 m-es vonalára kerültek a főtartók (TP120/54), a 26 m-es irányában 6,00 m-es osztással a szelemenek (TS129/50). A pillérek jellemzően 60 x 60cm keresztmetszeti méretűek.

A tervezés során először a 3D modellt készítettük el a teljes vasbeton vázról,  hogy még a részletes gyártmánytervek készítése előtt ezt a tervező/kivitelező partnerek rendelkezésére tudjuk bocsátani. A modellkészítéssel egyidejűleg elkészítettük a statikai számítást is. Ez egyrészt a feszített vasalású gerendák méretezéséből állt, az épületben nagy fesztávolságú gerendák találhatóak. Fontos számunkra, hogy takarékos szelvénnyel, gazdaságos méretekkel dolgozzunk. Másrészt a pillérek méretezése során több jellemző keretet kiszámoltunk másodrendű számítással, ez jobban közelíti a valóságot mint az általánosan elterjedt első rendű számítások.

Ezután kezdődhetett a feldolgozás, a vb elemekről – kelyhek, pillérek, közbenső födém, tetőfödém gerendák, lábazati elemek, dokkolók, tűzfalak, lépcsők, konzolok, szerelvények, stb- kiosztási (elnevezési) tervek készültek, majd az egyes elemekről zsaluzási és vasalási tervek születtek.

Axonometria

A projektben használt tipikus elemek

Pillér keresztmetszet

Főtartó keresztmetszet

Szelemen keresztmetszet

Fotó galéria