Project Description

Arconic K2 csarnok, Székesfehérvár, 2018

Az Arconic K2 épület mintegy 20.000 m²-es ipari létesítmény, előregyártott vasbeton vázszerkezettel, melynek gyártmánytervezését végezte a Plan31 Mérnök Kft.

Alapvetően két jól elkülöníthető objektum épült: egy F+1 szintes irodaház, de alkalmasan későbbi egy szint fogadására, valamint egy nagy méretű ipari csarnok, meglehetősen bonyolult alaprajzi és magassági adottságokkal, azaz sok negatív és pozitív sarokkal, szintváltásokkal, helyenként foltokban beúsztatott közbenső vb födémekkel, az alapterület döntően nagy részén híddaruk telepítésével, változatos vonalvezetésű vb tűzfalakkal, körben hőszigetelt vb szendvics lábazati panelekkel.

Ezen a csarnokon rövid főtartós vasbeton szerkezeti csontvázat alkalmaztunk, azaz a 15×30 m-es alapraszter rövidebb, 15 m-es vonalára kerültek a főtartók (IP120/60), a 30 m-es irányában 7,50 m-es osztással a szelemenek (ITS145/60, ITS154/60 – magasságnövelés hózugteher okán).

Egyedi megoldást alkalmaztunk a 80/90 cm keresztmetszetű, 18,50 m hosszú pillérek kialakítására. Tömör vasbeton elemként jócskán meghaladták volna a 30 tonnás, gyártósori lehetőségek szabta  súlyhatárt, ezért polisztirol betétekkel le kellett vinnünk az önsúlyt, mindemellett ügyelve arra, hogy a pillér merevségi mutatóiban érzékelhető romlás ne mutatkozzon, valamint a lokális terhek bevezetésénél (gerendafelülés, darukonzol, emelőcső) se jelentkezzen statikai probléma.

A tervezés során először a 3D modellt készítettük el a teljes vasbeton vázról,  hogy még a részletes gyártmánytervek készítése előtt ezt a tervező/kivitelező partnerek rendelkezésére tudjuk bocsátani. A modellkészítéssel egyidejűleg elkészítettük a statikai számítást is. Ez egyrészt a feszített vasalású gerendák méretezéséből állt, az épületben nagy fesztávolságú gerendák találhatóak. Fontos számunkra, hogy takarékos szelvénnyel, gazdaságos méretekkel dolgozzunk. Másrészt a pillérek méretezése során több jellemző keretet kiszámoltunk másodrendű számítással, ez jobban közelíti a valóságot mint az általánosan elterjedt első rendű számítások.

Ezután kezdődhetett a feldolgozás, a vb elemekről – kelyhek, pillérek, közbenső födém, tetőfödém gerendák, lábazati és falelemek, dokkolók, tűzfalak, lépcsők, konzolok, szerelvények, stb- kiosztási (elnevezési) tervek készültek, majd az egyes elemekről zsaluzási és vasalási tervek születtek.

Axonometria

A projektben használt tipikus elemek

Pillér keresztmetszet

Főtartó keresztmetszet

Szelemen keresztmetszet

Fotó galéria